Döşemelik Kumaş Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri

Döşemelik Kumaş Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri

Döşemelik kumaş, çeşitli yöntemlerle örülmüş, dokunmuş ya da dokunmamış olarak imal edilen, içeriğinde; yün, polyester, akrilik gibi sentetik tekstil liflerinin sıkça kullanıldığı bir çeşit koruyucu kaplama kumaştır.

Döşemelik Kumaş Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
  • Döşemelik kumaşlarda, sürtünme kat sayısına dikkat edilmeli,
  • Leke geçirmezliğine ve iplik içeriğine dikkat edilmeli,
  • Kumaşın sağlamlığını ve yıkanabilir oluşu göz önünde tutulmalıdır.
Döşemelik Kumaşların Bakım ve Temizlikleri
  • Kumaşın güneş ışığına maruz kalması engellenmeli,
  • Kaynatılmış su ile silinmesi önerilir. Bunun nedeni; kaynayan sudaki klor, buhar ile uçar ve kumaşa zarar vermesi engellenmiş olur.
  • Döşemelik kumaşların tozu, elektrikli süpürge ile hava yönüne yumuşak darbeler ile süpürülmelidir.
Döşemelik Kumaş Çeşitleri

Alkantra: %60 polyester ipliğin %40 poliüretan iplik ile karıştırılmasından elde edilir ve sağlam yapısıyla öne çıkan kumaşlar arasındadır. Alkantra ağırlıklı olarak perde, duvar kaplamaları, örtü, kanepe ve koltuklarda kullanılmak için tercih edilir.

Kaşmir: Çin, Tibet ve Mongolya'da ki kaz ve keçi tüylerinden elde edilen iplikler ile üretilir. Sıcak ve yünlü bir dokusu vardır. Perde, battaniye ve yastıklarda kullanılır.

Emprime: Resimlendirilen hafif koton kumaştır. Duvar kaplaması, perde, kanepe, masa örtülerinde sıkça rastladığımız döşemelik kumaş çeşitidir. 

Suni Deri: Sıvı PVC'nin gözenekli, ince dokulara dönüştürülmesiyle üretilir. Sıcak emprime makinası ile istenilen doku kumaşa kazandırılıyor.

Jakar: İpliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturulduğu kaplayıcı yüzeylerdir. Pamuk, yün, ipek, keten vb. maddelerden elde edilir.

Yünlü: Koyun yapağının işlenmesiyle elde edilir. Yün dokunurken pek çok arklı görünüm kazanıyor. Sandalye, perde, duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip.

Keten: Doğal bir elyaftır. Çok dayanıklı ve esnememesi nedeniyle döşemelik olarak kullanılır. Keten, toz çekmez ve kendini bırakmaz. Güneşte rengi solmaz. Duvarda ses ve ısı yalıtımı sağlar. Ev tekstili, perde, kılıf ve yastıklarda kullanılır.

Moher(Tiftik): En iyi yapağı anlamına geliyor. Bu çok ince ve parlak hayvan lifi, genellikle keçi yünü Angora'dan yılda iki kez elde ediliyor.

İpek: İpek böceği adı verilen kelebek tırtıllarının değişim süreçleri için, içinde durdukları ve adını koza denilen şeylerden elde edilen protein bazlı bir salgı olan ince ve sağlam bir maddeden üretilen üründür. Bir diğer deyişle aslında ipek hayvansal bir elyaf çeşididir. Perde ve yastıklar için tercih edilir. 

Kadife: Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunuyor. Koton, ipek, yün ve keten kadifeler gibi.. Motiflerine göre farklı biçimlere sahip olanları da var. Koltuk, duvar kaplaması, perdelerde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Koton Kumaş: İpek kumaş ile tersten dikilerek desenlendirilen koton kumaşın ipek olan tarafı, ipek iplikle tekrar dokunuyor. Böylece kumaş işleme etkisi kazanıyor. Perde, duvar kaplaması, koltuk ve yastıklar için tercih ediliyor.

Lüks Kumaş'ın Döşemelik Kumaş Farkını Hissedin!

Lüks Kumaş'ta, tüm döşemelik kumaş ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Kredi kartına 12 ay taksit imkanları ile güvenli ödeme yapabilir; aynı gün kargo avantajından hemen yararlanabilirsiniz. Kaç metre alacağınıza beraber karar verelim, gereksiz yere kumaş tüketiminin önüne beraber geçelim.