Jüt Kumaş Nedir? Nerede Kullanılır?

Jüt Kumaş Nedir? Nerede Kullanılır?

Jüt Kumaş Nedir?

Tek yıllık olan otsu bir bitkidir. Sıklıkla tropik iklimlerde büyür. Telis kumaşı veyahut çuval kumaşı adlarını da alan jüt kumaş, günümüz dünyasında çok popüler bir kumaştır. Hindistan ile Bangladeş’te üretilmiş olan bu kumaşın, minik sarı renkte bir çiçeği vardır. 5 metreye dek uzayan boyu ile odunsu yapısı olan bu bitki lif üretiminde de kullanılmakta olup, lif üretiminde Corchours capstilaris L adı verilen türü kullanılır. Ekonomik özelliğinin yanı sıra bu bitki hem sağlık için olumlu hem de doğa için geri dönüştürülebilir olması sebebi ile zararsızdır.

Jüt kumaş, pürüzlü dokusu sebebi ile özellikle uzun süre kullanılacak olan dış mekân ürünlerinde rahatlıkla tercih edilebilir bir kumaş özelliği göstermektedir. Genellikle açık kahverengi bir renge sahip olan jüt lifleri nadiren kirli beyaz da olabilmektedir. Kalın ve de doğal jüt elyafı ile üretim yapmak çok rahat olup nefes alabilen bir yapıya da sahiptir. Bu kumaş hava geçirse de ısı geçirmemesi sayesinde özellikle sıcak mekanlarda ve iklimlerde giyim sektöründe sıkça yer verilmektedir.

Jüt Kumaş Nerede Kullanılır?

Jüt kumaş kesinlikle çevre dostu bir ürün olup çürüdüğü zaman doğrudan toprağa karışır. Nemi içerisine hapsetme özelliği çok fazla olduğundan ötürü ise nemli alanlarda nemi içine çeker. Kuvvetli bir yapıya sahip olan bu kumaş esnek değildir. Yüksek kaliteli ince özellikli lifler, diğer malzemelerle bir araya getirilir ve giyim alanında ve perde gibi ürünlerde bu kumaş kullanılır. Sıklıkla ortaya konan jüt lifler kendilerine örtü kumaşları başta olmak üzere çuval, sicim ya da ip üretiminde kullanım alanı bulur. Kimi zaman viskon, polyester ya da yün ile karıştırılarak da tekstil sektöründe kendine yer bulur.