Keten kumaş, keten bitkisinin saplarından elde edilen bir çeşit lifli kumaştır. Her mevsim tercih edilmesine rağmen keten elbise, özellikle yaz aylarının vazgeçilmezi olmakta ve terletmeyen bir yapıya sahip olan keten bitkisinin liflerinden ortaya çıkarılmaktadır.
Yapısı, doğal olarak alerjik olmayan ancak daha sert bir tavır sergileyen pamuk lifine benzemektedir. Keten kumaş, giyim malzemesi olarak kullanıldığı bilinen ilk kumaş olup, tekstil sektörünün vazgeçilmez kumaşlarından biridir. Keten kumaş; kilim, perde, çarşaf, örtü, kordon, döşemelik ürünler, kaliteli kağıt gibi giyim dışında birçok üründe de kullanılmaktadır. Çok dayanıklı olması ve esneklik göstermemesi sebebiyle genellikle döşemelik olarak tercih edilmektedir. Güneşte vakum yapmayan ve solmayan keten kumaş; inşaat ve yapı malzemesi olarak kullanıldığında iyi bir yalıtım sağlar. Aynı zamanda keten çok fazla nem ve suyu emebildiğinden mutfak ve banyo ürünlerinde geniş bir yer kaplamaktadır. Keten bitkisinden kolaylıkla elde edilebilen bu kumaşın yapısı pamuğunkine benzer olsa da alerjen özelliği yoktur. Kumaş sektörünün neredeyse vazgeçilmezi olan keten; giyim ve döşemelik ürünlerde çoğu zaman ilk tercihtir. Özellikle yaz aylarında mağaza vitrinlerinde ketenden yapılmış elbise, pantolon, gömlek, şapka, gömlek ve aksesuarları sıklıkla görebilirsiniz.
Keten kumaş, günlük hayatta çok geniş bir yer kaplar; dekorasyonda, giyimde, döşemede kısacası hemen her alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Keten kumaşın en ünlü ve önemli özelliklerinden biri de bu kumaşın serinletici özellikleridir. Özellikle giyim alanında keten elbiseler yaz aylarında en popüler elbise türlerinden biridir. Keten kumaş, geniş gözenekli yapısı sayesinde vücudun nefes almasını sağlayarak ferahlık yaratır. Ancak elastik bir yapısı olmadığı için keten alışverişi yaparken mutlaka denemek gerekir.
İnce yapılı keten türleri kısa devirde yıkanmalıdır. Özellikle ince keten kumaşlar soğuk veya ılık suda yıkandıktan sonra sıkma programına maruz bırakılmamalıdır. Ham keten kumaşların daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, kumaşlarınızı yıkarken çok fazla deterjan kullanmamalısınız. Yine yumuşatıcıyı sulandırıp kullanmakta fayda vardır. Aksi takdirde doku zarar görebilir. Keten çamaşırları kurutma makinesine koyabilirsiniz ancak program olarak ütü kuruluğu programını seçmelisiniz. Bunun yanında çamaşırları kurutma makinesinden çıkardıktan sonra düşük ısıda kolay bir şekilde ütüleyebilirsiniz.
Bu kumaşları düzenli olarak kullanıyorsanız ürünün özelliklerini anlamalı ve buna göre temizlik yapmalısınız. Çamaşır yıkama işleminizde hangi temizlik ürünlerini kullanacağınızı özellikle dikkatli bir şekilde seçerek iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Nevresimleri temizlerken çamaşır suyu ve ağır kimyasallar içeren ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Bu ürünler keten dokusunu bozarak kullanılmaz hale getirebilir. Bu nedenle temizlik ürünlerinizin içindekileri iyice kontrol etmelisiniz. Ilık suyla yıkamak, keten kumaşları temizlemenin ideal ve en güvenli yoludur. Keten kumaşlardaki lekeleri sabun ve ılık su ile silerek kolayca çıkarabilirsiniz. Makinede yıkıyorsanız, makineye yalnızca aynı kumaş türündeki ürünleri atmalısınız. Bir kurutucu kullanmak da keten kumaşlara zarar verebilir. Bu nedenle kendi kendine asılı yöntemi tercih etmelisiniz. Makinede yıkama sırasında yumuşatıcılardan da kaçınılmalıdır. Yumuşatıcılar keten kumaşlarda iz bıraktıklarından dolayı tehlike arz etmektedirler.